Luft-luft väggmodell

Luft-luft väggmodell är den vanligaste typen av inomhusdel. Väggmodellen är lätt att placera och mycket tystgående.

Luft-luft väggmodell – placeras högt på väggen

En luft-luft väggmodell kallas på engelska för ”high-wall split”, inomhusdel placeras i de flesta fall högt på vägg men kan även placeras lägre ned. En vanlig placering av väggmodellen är ovanför dörröppningen mellan dörr- och taklist.Viktigt att tänka på vid placeringen är avståndet mellan tak och innedel. De flesta väggmodeller har sitt luftintag på ovansidan och blir det för trångt så stör man luftflödet.

Luft-Luft väggmodell

Olika fabrikat och modeller skiljer säg i hur de riktar luften och det kan vara avgörande för hur värmen eller kylan sprider sig ut i huset. En del har luftriktaren undertill i utblåste och en del har det ovantill.

En luft-luft väggmodell med luftriktaren undertill har lättare att rikta luften rakt fram och en del fall till och med lite uppåt. De är ofta bättre på att skicka luftströmmen längre bort från inomhusdelen, de är dock många gånger sämre på att skicka värmen ned mot golvet.

En luft-luft väggmodell med luftriktaren ovantill i utblåste är bättre på att rikta luftflödet nedåt och sprider på så sätt värmen bättre utefter golvet, fungerar bättre vid höga placeringar och där du vill ha varmare golv.